MEDZINÁRODNÝ DEŇ PAMIATKY NA OBETE HOLOKAUSTU

27.01.2011 15:55



SPOLOK NA PODPORU SKRÁŠĽOVANIA KOŠÍC

 

MESTSKÁ ČASŤ KOŠICE – STARÉ MESTO

YOUNG LEADERS FOR EUROPE

 

 

Vás pozývajú na stretnutie občanov Košíc

pri príležitosti medzinárodného dňa

pamiatky na obete holokaustu.

 

 

 

27. január 2011

 

MEDZINÁRODNÝ

DEŇ PAMIATKY NA OBETE HOLOKAUSTU

 

 

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov vyhlásilo 27. január za medzinárodný deň pamiatky na obete holokaustu. Počas druhej svetovej vojny ktorej nemeckí nacisti zavraždili šesť miliónov Židov. Deň 27. január je pamätným sviatkom - v ten deň v roku 1945 sovietske vojská oslobodili koncentračný tábor Osvienčim v nacistami okupovanom Poľsku, kde podľa dostupných informácií zahynulo vyše milióna Židov. V roku 1944 bolo 14.000 obyvateľov Košíc a okolia vyvezených do  Osvienčimu. Väčšina z nich sa nevrátila a zahynula. Medzi týmito občanmi bolo mnoho významných osobností kultúrneho a spoločenského života, ktorí svojou  činnosťou prispeli k rozvoju mesta Košice.

 

  

27. január 2011 (štvrtok)  od 15:55 v sále

Miestneho úradu Mestskej časti Košice – Staré mesto

(vchod zo Strojárenskej ulice)

 

Počas stretnutia sa premietne dokument

„Cesty Magdaleny Robinsonovej“

 

 

Vstup voľný, prosíme o dochvíľnosť

 

 Ak máte možnosť, registrujte sa, prosíme na: https://www.facebook.com/event.php?eid=158537747531191

 

 

Na počesť a pamiatku obetí holokaustu chceme postaviť aj v Košiciach pamätník obetiam holokaustu. Preto skupina občanov a zástupcov občianskych združení založila občiansku iniciatívu „Občania občanom“

Príspevky na výstavbu pamätníka získavame verejnou zbierkou povolenou Ministerstvom vnútra SVS-OVVS3-2010/029243 na účet vedený vo VÚB  číslo 2589646953/0200.



 https://spolok-kosice.webnode.sk/news/medzinarodny-den-pamiatky-na-obete-holokaustu1/
 

 

 

 

petropaulorajče.net

ň

 

 

 

V Košiciach si uctili obete holokaustu

Memento holokaustu si včera Košičania pripomenuli na stretnutí pri príležitosti včerajšieho medzinárodného dňa pamiatky na jeho obete.

KOŠICE. Staromestskú radničnú sálu včera zdobili dobové fotografie zachytávajúce košickú židovskú kultúru. Pomaly sa zapĺňala desiatkami zadumaných starších, ale aj mladších, ktorých tragédia druhej svetovej vojny nenecháva ľahostajnými. Spoločne si pozreli film Cesty Magdaleny Robinsonovej, skutočný príbeh o žene, čo prežila holokaust. Pokračovali debatou o fatálnych udalostiach novodobej histórie.

"Netreba zabúdať"

Spomienku zorganizoval Spolok na podporu skrášľovania Košíc v spolupráci so Starým Mestom a združením Young Leaders For Europe. „Stretnutie je na pamiatku dňa oslobodenia koncentračného táboraOsvienčim, kde zomreli milióny ľudí. Nemôžeme ho nechať bez povšimnutia. Musíme si pripomenúť, ku akým vybočeniam z ľudskosti môže dôjsť," uviedol Ladislav Rovinský zo spolku.

Zúčastnila sa aj Marta Györiová, predsedníčka združenia židovských žien Ester. „Prišla som ako židovská žena, židovská mama a tiež už aj stará mama. Obidvaja moji rodičia boli v Osvienčime, aj moji starí rodičia, ktorých som nikdy nevidela. Aj celá moja rozvetvená rodina, 28 ľudí z jednej strany a 16 z ockovej strany," povedala. „Tento dátum je tak významný, že by mal viac vojsť do vedomia ľudí. Hlavne mladej generácie, dnes im koncentračný tábor veľmi málo hovorí, ale netreba na to zabúdať."

Postavia pamätník

Občianska iniciatíva „Občania občanom" chce na pamiatku obetí holokaustu postaviť pred synagógou na Puškinovej pamätník. Financie na jeho výstavbu získava verejnou zbierkou. „Doposiaľ na zbierku prispelo 52 prispievateľov čiastkou 2 712,60 eura, pričom náklady na zbierku boli 203,86 eura," uviedol Rovinský.

 

piatok 28. 1. 2011 
© 2011 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia


Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/5741191/v-kosiciach-si-uctili-obete-holokaustu.html#ixzz1fQDnwkdZ

-----------------------------------------------

NA FACEBOOKU: ttps://www.facebook.com/events/158537747531191/